Identitatea digitală: impact economic și social

Identitatea digitală: impact economic și social

Identitatea digitală este un domeniu care se regăsește pe agenda multor organizații internaționale, precum World Bank, World Economic Forum, este un domeniu de cercetare pentru institute și companii private, o direcție a agendei digitale în România, o piață de produse și servicii în creștere, un subiect cu impact asupra vieții fiecărui cetățean.

Un raport al McKinsey Global Institute din 2019, intitulat Identitatea Digitală: un instrument cheie pentru creșterea inclusivă aduce statistici privind identitatea digitală, propune definiția unei bune identități digitale, arată cum contribuie la creșterea economică.

ID Fără forme legale de identitate Cu forme legale de identitate, dar fără identitate digitală Cu forme legale de identitate și cu identitate digitală
Global  1 miliard 3.4 miliarde 3.2 miliarde
România 0 49% 51%

Sursă: Raport McKinsey Digital identification: A key to inclusive growth

România are un grad de acoperire de 100% în privința identității persoanei. Fiecare cetățean al României are un document de identitate pe hârtie (buletin de identitate, carte de identitate, pașaport, permis de conducere, carte de alegător). Spre deosebire de aceste documente care stabilesc identitatea și care pot fi autentificate prin examinarea lor în momentul în care sunt prezentate fizic, identitatea digitală este autentificată de la distanță prin canale digitale. Această nu ia în considerare entitatea emitentă (oficiu național, administrația locală, organizații private sau non-profit) tehnologia utilizată pentru autentificarea digitală (datelor biometrice pentru parole, coduri PIN, dispozitive inteligente, carduri de securitate).

Valoarea economică adusă de identitatea digitală este rezultatul creșterii incluziunii sociale, care permite accesul unor categorii mai largi de oameni la bunuri și servicii, creșterii formalizării, care ajută la reducerea fraudelor, protejarea drepturilor, creșterea transparenței și promovării digitalizării, care crește eficiența și ușurința utilizării.

Impactul economic al soluțiilor de identitate digitală estimat de McKinsey ajunge la 3-13% din PIB până în anul 2030, în funcție de gradul de dezvoltare al economiei și de scenariile de valoare adăugată de folosire a identității digitale.

Share this post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *